Beneitera

Ceràmica
Barcelona, segon terç del segle XVIII

Ceràmica esmaltada

30,5 x 17,8 x 6,6 cm
Aquesta peça es troba intregrada en les publicacions:

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica
Veure Catàleg
La loza catalana
Veure Catàleg
Ceràmica
Barcelona, segon terç del segle XVIII

Ceràmica esmaltada

30,5 x 17,8 x 6,6 cm

La peça escollida per aquest mes de febrer, i amb la que ens acomiadem de l’exposició 1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica, és una beneitera de ceràmica esmaltada de devoció privada. Aquestes se solien trobar penjades a les parets de l’habitació principal de les llars i servien per a contenir aigua beneïda amb la que els fidels podien persignar-se seguint el ritual cristià d’entrada a les esglésies.

La beneitera que us presentem és una placa feta a motlle, simètrica, amb els contorns irregulars, sobre la que s’ha unit el receptacle per l’aigua beneïda. Està decorada en blau fosc, amb la imatge de la Immaculada Concepció dins d’un medalló polilobulat al centre de la peça. A la part superior, hi trobem dos angelets que sostenen una creu i que es recolzen sobre unes cornucòpies. A banda i banda de la creu, podem observar els dos forats ante coctem que servien per a penjar-la a la paret. I, a la part inferior, el dipòsit està decorat amb una gran flor de vuit pètals. Per la seva decoració, aquesta beneitera està classificada dins de la sèrie anomenada “d’influència de Savona”.

Als segles XVIII i XIX, aquests tipus de peces es van popularitzar a les llars i van esdevenir un objecte més de les alcoves o dormitoris, on els devots es podien persignar abans d’anar a dormir i, al matí, en aixecar-se. Les trobem elaborades en ceràmica i vidre, però també en fusta i altres materials més nobles com, per exemple, plata.

Aquesta peça es troba intregrada en les publicacións:

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica
Veure Catàleg
La loza catalana
Veure Catàleg
Exposicions:

La ceràmica catalana de la Col·lecció Mascort, s. XIV-XIX. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 1 de juny – 28 d’octubre de 2012.

1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 12 de juny – 27 de febrer de 2022.

Bibliografia:

CERDÀ, J. A., La loza catalana de la Colección Mascort. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2012, p. 345, cat. 338.

ROMERO, A.; CERDÀ, J. A., Butlletí Informatiu de Ceràmica. Revista de l’Associació Catalana de Ceràmica. Barcelona: Associació Catalana de Ceràmica, 2020, p. 121.

Altres