Taula escriptori i tocador

Moble
Atribuït a Francesco Spighi, Florència, c. 1790

Tavolino-scrittorio e da toeletta

Marqueteria de palosanto i olivera

80 x 65 x 60 cm
Aquesta peça es troba intregrada en les publicacions:

Alguns mobles singulars
Veure Catàleg
Piezas escogidas
Veure Catàleg
Moble
Atribuït a Francesco Spighi, Florència, c. 1790

Tavolino-scrittorio e da toeletta

Marqueteria de palosanto i olivera

80 x 65 x 60 cm

Petita taula escriptori i tocador, de planta quasi quadrada, decorada amb marqueteria neoclàssica i potes de secció quadrades. El centre del tauler està decorat amb una estrella de sis puntes dins d’un cercle, amb les vores ornamentades amb greques i un fris amb motius trapezoïdals. El tauler llisca fins a descobrir l’escriptori amb mirall, i a l’interior hi trobem múltiples calaixos i secrets que s’obren amb una estructura mecànica. El mirall s’alça en posició de faristol, mentre que l’escriptori de cuir és abatible. Les marqueteries ressegueixen la pròpia estructura de la peça, com la cadeneta a les potes, o el calaix frontal, creant una gran riquesa cromàtica.
Per les seves característiques, aquesta taula ha estat atribuïda a Francesco Spighi, ebenista actiu al segle XVIII, que va treballar al Reale Museo di fisica e storia naturale de Florència, on va fer mobles i també aparells pel Gabinet de Física, a més, va treballar pel Palazzo Pitti, on es conserven algunes taules de tipologia similar a la que presentem.

Aquesta peça es troba intregrada en les publicacións:

Alguns mobles singulars
Veure Catàleg
Piezas escogidas
Veure Catàleg
Exposicions:

Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 12 de juny-26 de setembre de 2010.

Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII. Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà, 8 d’abril-8 de maig de 2011.

Peces escollides. La selecció del col·leccionista. Casa Galibern-Fundació Mascort, Torroella de Montgrí, 17 de juny-15 d’octubre de 2017.

Bibliografia:

CREIXELL, R. M., Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2010, pp. 44-45, cat. 20.

CREIXELL, R. M., Piezas escogidas. La selección del coleccionista. 10º Aniversario. Torroella de Montgrí: Fundació Privada Mascort, 2017, p. 164, cat. 17.