Càntir

Vidre
Catalunya, segle XVIII

Vidre bufat amb aplicacions i pinçat

27 x 17 x Ø9,3 cm
Vidre
Catalunya, segle XVIII

Vidre bufat amb aplicacions i pinçat

27 x 17 x Ø9,3 cm

La peça escollida per aquest mes de març és un càntir català de vidre bufat. D’aquesta manera, la Fundació Mascort s’afegeix a la iniciativa promoguda per l’Assemblea de les Nacions Unides (ONU) en la celebració de l’Any Internacional del Vidre 2022, que vol subratllar la importància científica, econòmica i cultural d’aquest material. El vidre és 100% reciclable i és l’únic material que es pot reciclar infinitament.

Un càntir és un recipient utilitzat per emmagatzemar i beure líquids, sobretot aigua, i es fabricava amb diferents tipus de materials, com terrissa, pisa, fusta i vidre, entre altres. La peça que us mostrem avui és de vidre bufat i es coneix amb el nom de “càntir de bateig”, ja que s’utilitzava en els batejos per a contenir l’aigua beneïda, que s’abocava sobre el cap de l’infant.

Aquesta peça, de vidre transparent incolor, consisteix en un contenidor de tronc bulbós del que surten dues formes cilíndriques a cada banda: un galet molt vertical, de sortida de l’aigua, i un broc més ample, per a l’entrada del líquid al recipient. La part superior està rematada per una nansa semicircular, coronada per un floró de quatre puntes de vidre blau i decorada amb crestes pinçades als laterals similars a les del cos de la peça. La base té el peu circular i una anella més ampla a la meitat superior del tronc, decorada amb aus o petits elements florals pinçats.

Des del segle XVIII, i sobretot al segle XIX, aquest tipus de càntirs van ser molt comuns i, en funció de la forma en què acabava el broc, indicava si el nadó era nen o nena. En aquest cas, el llavi ametllat indica que el nadó era una nena.