• Qui som

    La Casa Galibern, seu permanent de la Fundació Mascort i situada al nucli històric de Torroella de Montgrí, és una casa d’estil colonial, de finals del segle XIX (1875), que va fer construir  Ramon Galibern Casanovas (Torroella de Montgrí, 1817-1884), besavi de Ramon Mascort Amigó.

A mitjans del segle XIX, Ramon Galibern «va anar a fer les Amèriques» al sud del Brasil, on es va casar amb Manuela Francisca de Rezende de Mello (1836-1928), una jove de Rio Grande do Sul, de pares procedents de l’illa portuguesa de Madeira.

Va ser nomenat vicecònsol d’Espanya a Bagé (Rio Grande do Sul) on va residir.  En tornar a Torroella es va fer construir la Casa Galibern per a retirar-se i dedicar-se a la seva família. La seva filla, Clara Galibern de Rezende (1861-1941), àvia del president de la Fundació Mascort, va donar continuïtat a la nissaga familiar casant-se amb el farmacèutic Baldomero Mascort Comas (1847-1890).

La Casa Galibern es va inaugurar com a seu de la Fundació Mascort l’any 2007,  i es va restaurar i adequar per a acollir-hi les exposicions i activitats que la fundació organitza i ofereix als visitants. El contingut original de la casa no es conserva ja que durant la Guerra Civil es va destruir.

La Casa Galibern consta de tres plantes. Les plantes principal i primera acullen les exposicions d’art. El pati blau interior proporciona un lloc de trobada per a inauguracions, conferències, concerts, tallers, etc.  Aquest s’estructura a partir de columnes que creen un pòrtic i, a la vegada, un espai de terrassa transitable a la planta superior. La tercera planta, de moment, no està oberta al públic perquè està pendent de restauració.

En el vestíbul de la casa, es poden observar diverses publicacions de Lynx Edicions, editorial especialitzada en la vida natural, la fauna i la flora i, especialment, en ornitologia. El president de la Fundació Mascort, Ramón Mascort Amigó, és president i soci fundador de Lynx, l’obra insígnia de la qual, la col·lecció de 17 volums Handbook of the Birds of the World, és un reconegut referent mundial en l’ornitologia. Recentment s’ha finalitzat una altra col·lecció del mateix nivell, dedicada a l’estudi de tots els mamífers del món, Handbook of the Mammals of the World.

El Patronat

El patronat és l'òrgan de govern de la Fundació Mascort i està constituït per representants de diversos àmbits.

Ramon Mascort Amigó

President

Advocat

Carmen Pascual Massaguer

Advocada

Directora d'Empreses i Activitats Turístiques

Jordi Sargatal Vicens

Naturalista

Director del Parc Natural dels Aiguamolls (1984-1998) i de la Fundació Territori i Paisatge (1998-2009)

Director General del Grup Mascort (2010-2023)

Rosa M. Creixell Cabeza

Doctora en Història de l’Art - Especialista en Arts Decoratives

Professora agregada al Departament d’Història de l'Art de la UB en l'especialitat de Museologia i Museografia 

Joan Surroca Sens

Llicenciat en Història

Educador i museòleg retirat

Josep del Hoyo Calduch

Metge

Director de Lynx Edicions (1989-2022)

Francisco Fernández de Villavicencio Álvarez-Ossorio

Economista - Assessor fiscal