Cavallier Romain

Escultura
Emmanuel Frémiet (París, 1824-1910) París, post. 1866

Bronze patinat
Signat a la base: E. FRÉMIE

53,5 x 25,5 x 8 cm
Escultura
Emmanuel Frémiet (París, 1824-1910) París, post. 1866

Bronze patinat
Signat a la base: E. FRÉMIE

53,5 x 25,5 x 8 cm

L’escultura de bronze, col·locada sobre un peu de marbre, representa la figura d’un equites, un soldat romà de cavalleria. El soldat va protegit per un casc, semblant al model anomenat Montefortino, caracteritzat per una petita visera posterior que fa de protecció al clatell. Com a protecció pel cos, i sobre una túnica, porta una lorica hamata, una cota de malla formada per anelles entrellaçades. Sobre ella, i en posició pectoral, dues phalerae, que eren uns discs de metall utilitzats en les armadures dels soldats i que amb el temps es van utilitzar com a condecoracions i, al damunt, una capa curta. Als peus, l’equites calça unes càligues, caligae, unes sandàlies fortes i resistents.

Completant la panòplia del soldat romà, una espasa o gladius, un model creat a partir del disseny utilitzat pel pobles íbers de la Hispània preromana. A la mà dreta, el guerrer porta una llança i a l’esquerra un cetratus, un escut de forma ovalada, decorat amb una sanefa de llorer que emmarca dues àligues contraposades sobre un eix vertical amb les ales esplaiades i subjectant un llamp. Tant el llamp com l’àligues són símbols en la mitologia romana de Júpiter, el déu suprem de cel i cap del panteó romà.

El genet va assegut sobre el cavall amb la sella de muntar pròpia de l’exèrcit romà, dissenyada per a proporcionar al seient una major estabilitat i per compensar l’absència d’estreps, que no es van introduir en els exèrcits europeus fins el segle VI, carència que va portar greus conseqüències a la cavalleria romana.

La figura de bronze que us mostrem és una variació més petita de la que Frémiet va presentar al saló de París el 1886. La que va exhibir allà mesurava gairebé 1,5 m d’alçada, i la va titular Cavalier Romain. Actualment es conserva al Musée d’Archéologie Nationale a Saint-Germain-en-Laye.

Una de les peces més conegudes de gran format d’Emmanuel Frémiet és l’estàtua eqüestre de Juana d’Arc, de bronze daurat, que es troba a la plaça de les Piràmides de París.