Exposició externa

Thursday 13 August 2020 - 19:30

The golden ceramic. From the Collection Mascort S.XII – XVIII

El dijous 13 d’agost, a les 19:30h, el Terracotta Museu va inaugurar l’exposició temporal “Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades”, una petita mostra de les peces de ceràmica daurada que conserva la col·lecció. L’acte es complementarà amb una conferència de l’historiador i ceràmoleg Josep Antoni Cerdà.
L’exposició es podrà visitar a l’espai “El Forn” fins el 31 de desembre de 2020.

La ceràmica daurada o de reflexos metàl·lics és un tipus de decoració esmaltada amb efectes tornassolats produïts pels òxids metàl·lics aplicats sobre un esmalt ja cuit. Aquesta tècnica té el seu origen dins el món islàmic cap al segle IX a l’actual Iraq, i es va estendre per la Península Ibèrica per Al-Àndalus, al segle XI, fins a València, Catalunya i Aragó.

L’esplendor de la ceràmica de reflex daurat es produeix durant els segles XIII a XV a Al-Àndalus. En aquest moment s’arriba al domini de la tècnica i les peces eren molt valorades tant a la Península Ibèrica com a la resta d’Europa. Al segle XIV el centre de producció més important serà Manises i/o Paterna, a prop de València. L’ornamentació de les peces ceràmiques és recarregada i geomètrica, elements propis de l’art musulmà, però també molts elements d’influència cristiana, com la figuració, l’heràldica i l’ornamentació vegetal.

Free activity