Some singular pieces of furniture

S. XV – XVIII

Taula escriptori i de toilette

Taula escriptori i de toilette

Atribuït a Francesco Spighi Itàlia. Florència
S. XVIII. c. 1790
80 x 65 x 60 cm
Marqueteria de palosanto i olivera

Petita taula de planta de forma quadrada amb fines marqueteries d’olivera, palosanto i altres fustes i potes de secció quadrada amb estípit, que amaga en el seu interior un complex entramat mecànic de calaixos i altres accessoris. La taula va ser concebuda com a tavolino di centro per anar disposada de tal manera que s’apreciessin els quatre costats.

De clara factura neoclàssica, les marqueteries ressegueixen la pròpia estructura de la peça, com la cadeneta a les potes, o en el calaix frontal. Pel que fa a l’exterior, en el centre del taulell, l’artífex va disposar un petit cercle dins un estel de sis puntes que descansa sobre un cercle de fusta més clara. El perímetre del taulell, a manera de bordó o cinta, es compon de greques i un fris trapezial d’una gran finesa. D’una gran riquesa cromàtica, la marqueteria reprodueix elements geomètrics.

Un dels aspectes més interessants d’aquesta peça, a banda de la seva excel·lent factura, és la combinació i diversitat d’usos, que indiquen també un alt nivell tècnic. En poc espai aconsegueix incorporar múltiples petits contenidors. D’una banda, el taulell, en lliscar sobre unes guies, descobreix tota una sèrie de calaixos i secrets, així com un mirall i un escriptori abatible per llegir amb petits compartiments per guardar objectes d’escriptura. Ens trobem, doncs, amb una peça que combina perfectament la funció d’un tocador, ja que és un tavolino da toeletta i, d’altra banda, un escriptori de cambra. El mirall a la poudresse s’alça en posició de faristol, mentre que l’escriptori de cuir és abatible.

Per les seves característiques, aquesta taula podria ser atribuïda a Francesco Spighi, ebenista actiu en el segle XVIII, que va treballar al museu d’Història Natural i de Física de Florència, on va fer mobles i també aparells pel Gabinet de Física. També es coneix la seva activitat pel guarda-roba granducale a partir de 1780 i el seu treball al palau Pitti, entre d’altres. Algunes taules similars es conserven al Palau Pitti de Florència.