Some singular pieces of furniture

S. XV – XVIII

Armari

Armari

S. XVI. c.1525 Espanya. Mallorca
129 x 94 x 42 cm
Fusta de noguera policromada i talla de boix

Armari procedent de Mallorca que va formar part de la col·lecció del dibuixant i caricaturista Josep Costa Ferrer, conegut amb el pseudònim de Picarol, el qual fou antiquari i arqueòleg. Aquesta peça va ser publicada per primera vegada en el llibre El moble a les Illes Balears, on apareix encara sense la intervenció que va portar-se a terme per tornar-li, en la mesura del possible, el seu aspecte original.

Estructuralment, respon als models propis de l’època amb dues portes que amaguen en el seu interior una estructura de calaixos i, en aquest cas, dues fileres de galeries porticades. El sòcol respon a un calaix. Quant a la seva decoració, contrasta la diferent concepció i qualitat ornamental, ja que, mentre l’exterior no està exempt d’una certa rusticitat en la factura, l’interior mostra un domini delicat en la talla, que representa un ampli repertori iconogràfic de tradició renaixentista. És evident, tant per la tècnica com per la diversitat qualitativa de la factura, que en aquesta peça van treballar més d’un artesà o especialista. Pel que fa a l’exterior, el pintor va optar per incloure un blasó o escut en cada un dels quatre espais que conformen la porta. Començant d’esquerra a dreta i de dalt a baix, el primer representa una bota de calçat; el segon és una creu; el tercer, ja en la segona filera, esbossa la figura d’un cavall, i la darrera inclou una cinta en diagonal tallant l’escut. Pel que fa a l’esmalt de l’escut, és a dir la coloració d’aquest, en el primer cas és blanc, mentre que en el segon és vermell i en el tercer i quart predomina l’or.

Si l’exterior presenta una factura senzilla, l’interior és mostra de gran delicadesa pel que fa als motius de la talla i a les estilitzades columnetes que sostenen la segona galeria porticada. Els elements escollits per enriquir aquest interior van ser fullatges d’inspiració clàssica, delicats putti, així com candeliere amb gerros, i figures antropomòrfiques, que evidencien el coneixement que l’artesà tenia d’aquests.